Pomysł na innowacje pedagogiczną narodził się w związku ze wzrostem odsetka młodzieży z nadwaga i otyłością w Polsce,
oraz zauważalnymi w naszej szkole złymi nawykami żywieniowymi.
Można je zaobserwować podczas przerw jak również na wycieczkach szkolnych.
Celem innowacji jest zapoznanie jak największej liczby szkolnych odbiorców z zasadami zdrowego odżywiania.
Cel ten chcę osiągnąć poprzez edukacje uczniów, a pośrednio również rodziców.
Chce wykształcić praktyczne umiejętności dotyczące zdrowego odżywiania, wykorzystania na co dzień, owoców warzyw i ziół w potrawach. Zachęcić uczniów do regularnego spożywania drugiego śniadania oraz pełnowartościowych posiłków. Przybliżyć zasady właściwego wybierania, i przechowywania posiłków. Uprawianie warzywniaka na szkolnym parapecie .Doskonalić w dzieciach umiejętności pracy w grupach, podziału zadań ,właściwej organizacji pracy, prawidłowej komunikacji między uczniami.
Młodsze dzieci są podatne na wpływy i oddziaływania. Dlatego też łatwiej jest ukształtować u dziecka pewne nawyki,(np. zdrowego odżywiania się, które pozostaną na całe życie. Chciałabym, aby dawało to dzieciom wiele radości, i pozwoliło odnieść sukces wszystkim na miarę własnych możliwości.
Innowację pedagogiczną w roku szkolnym 2023/24 realizuje kl 2c nauczycielem
współorganizującym proces kształcenia p. Anetą Józefowicz